Meteostanice Jablonec nad Nisou

Archiv

2008 2007 2006 2005 2004 2003
Meteozáznamy 2009


27. prosince 2009: Počasí je teď jako na houpačce. Po hodobóžovém jarním dni je už druhý den zase mrazivo jako v zimě a převážně jasno. Být sníh, bylo by krásně na lyžařské výlety. Takhle je to bohužel jen na pěšky, protože sníh není téměř žádný, jen na hřebenech Krkonoš je asi 20cm. Možná zkusím zítra na chvíli kolo.


25. prosince 2009: Dneska bylo venku úplné jaro. Polojasno, šest stupňů nad nulou. Zbytky sněhu v ostrém slunci pěkně kontrastovaly s béžovo-zelenou barvou trávy a hnědým listím.


23. prosince 2009: Včera odpoledne vystoupila teplota nad nulu a v noci v Jablonci intenzivně pršelo. Na promrzlé zemi se místy udělala pěkná klouzačka. Během dneška se ale zas mírně ochladilo, teplota klesla slabě pod nulu a srážky během dopoledne přešly ve sněžení.


21. prosince 2009: V noci se oteplilo a díky vlhčímu proudění od severu připadlo několik centimetrů sněhu. Proti včerejším mínus šestnácti je dneska na horách teplíčko, jen mínus sedm, tak jsem si vzal odpoledne volno a vyrazil s nově zrobenou čelovkou na lyže. Šanci je třeba využít, když je. A udělal jsem dobře, těch pár cenťáků bylo přeci jen znát a o osm stuňů tepleji taky. Obloha jasná, srpek měsíce v konjunkci s Venuší, docela daleká viditelnost. Příště vezmu foťák a stativ a udělám noční pohled na Hejnice.. pokud se mi teda s tím stativem bude někdy chtít tahat...


20. prosince 2009: Tak jsme konečně vyrazili na běžky. V Jablonci bylo ráno šedivo a -13 stupňů, nahoře nás přivítala modrá obloha a mínus patnáct. Se sněhem to ale bylo horší než jsme čekali, mezi Bedřichovem a Novou Loukou nebylo víc než 10cm a šutry lezly všude, takže stopa byla plná špon ze skluznic. Až před Hřebínkem trochu sněhu přibylo, takže už to pak bylo celkem v pohodě. V nejvyšších partiích bylo tak 20-25cm. Ale zima byla fakt ukrutná, hlavně na ruce a nohy. Takže jsme byli celkem rádi, když jsme byli zpět na Béďově a zalezli do Doliny.
Když jsem se teď večer vracel ze sauny, řekl jsem si, že už mrzne dost dlouho, a vzal jsem to po pěšince přes zamrzlou přehradu. Zhruba uprostřed jsem zjistil, že led je prasklý a začíná pode mnou divně křoupat, tak jsem odtamtud padal jako namydlený blesk se staženým zadkem. Ale dobře to dopadlo.


18. prosince 2009: Je 23h a venku klesla teplota na mínus šestnáct. Jako by se to počasí snažilo na poslední chvíli snížit teplotní průměr vyšroubovaný vzhůru velmi teplým listopadem a první půlkou prosince.


17. prosince 2009: Přetrvávají silné mrazy, ale teprve až dnšek přinesl nějaký nový sníh. V novinách sice byly titulky, že "Česko zapadalo sněhem", ale ve skutečnosti to byly asi tak tři nebo pět centimetrů ;-). Každopádně sněhovou situaci na horách to rozhodně nevylepšilo a jelikož je ve výhledu výrazné oteplení k jejímu vylepšení asi nedojde.


14. prosince 2009: Tak včera to vypadalo venku konečně jako v zimě. Bílo, i když jen poprašek, a šest pod nulou, dneska ráno je mínus devět. Škoda, že toho sněhu nenapadlo o trochu víc, aby se dalo jít na lyže. Na Jizerkách je totiž pouhých asi 10cm a to je málo. Prý se sice pokusili upravit skútrem, ale deset centimetrů prostě nestačí, píchat hole do asfaltu mně nebaví. Třeba ještě něco připadne, i když moc velká naděje není, protože vzduch z severovýchodu moc vlhkosti neobsahuje.


12. prosince 2009: Je na nule a venku opět leží poprašek sněhu. Kéž by to tady ve městě takhle zůstalo ale na hory už konečně napadlo pár desítek cm. Už se nemůžu dočkat noční běžkovačky.


9. prosince 2009: Teploty se zatím drží stále ještě nad nulou a srážky v podobě sněhových vloček se vyskytují jen na hřebenech hor, ale to ochlazení, o kterém byla řeč, je opravdu za dveřmi, dnes jeho příchod oficiálně potvrdila Alenka Zárybnická na ČT1.


5. prosince 2009: Včera navečer trochu zapršelo a protože byla zem vymrzlá z předchozí noci, udělalo se na chdnících místy výrazné náledí. Jak se tak dívám na model vývoje tlakového pole, tak konečně vidím jakous takous naději na výraznou změnu cirkulace, na ochlazení a přechod k více zimnímu počasí. No už by to chtělo, aby na hory nějaké to bílé svinstvo napadlo :-)


2. prosince 2009: Ochladilo se a během noci napadl poprašek sněhu. Na nějakou výraznou změnu charakteru meteorologické situace to ale zatím nevypadá.


29. listopadu 2009: Včera večer přecházela studená fronta a přinesla krátký ale intenzivní déšť. Dneska ráno se zase vyjasnilo, ale bylo citelně chladněji. Cestou na Kvíčalu jsem se kochal zasněženými hřebeny Krkonoš a představoval si, jaký by byl dneska prima výlet.



25. listopadu 2009: Tak orkán se naštěstí nekonal, ale k tomu, aby mne to v noci probudilo, to stačilo. Dneska ráno je teplota 8,4 stupně, to je spíš začátek září než konec listopadu.


23. listopadu 2009: Tak se mi zdá, že blížící se zima bude podobná té "nezimě" z přelomu let 2006/7. Zatím se totiž počasí vyvíjí hodně podobně. Brzký nástup zimního počasí a následně vytvoření mohutné a protáhlé tlakové níže na sever od Británie a stejně mohutné tlakové výše nad evropskou částí Ruska. Následkem této "konfigurace" převládá jihozápadní až západní cirkulace a protože gradient tlaku je veliký, je v Evropě a zejména nad Severním mořem hodně větrno. Na dnešní noc předvídá model vichřici i k nám. Doufejme, že nebude mít parametry Kyrila, který pustošil lesy právě v oné zmíněné zimě.



21. listopadu 2009: Tak úplně to teda nevydrželo. Bylo spíš oblačno až zataženo, jen občas přes řídké mraky prokouklo slunce. Ale bylo celkem teplo, takže výlet do Krkonoš se i tak vydařil. Byl jsem tentokrát sám, protože Ráďa je ve Vídni na výstavě obrazů slavných impresionistů. Šel jsem z Harrachova přes Rýžoviště a Ručičky na Dvoračky, kde jsem zastavil na polívku a pivo. Poté jsem vyšplhal na hřeben a přes Voseckou a starou telefonní cestu jsem se vrátil na autobus do Harrachova.


20. listopadu 2009: Máme krásné slunečné ráno s jinovatkou. Doufejme, že to vydrží i na zítřek.


17. listopadu 2009: Slavíme dvacetileté výročí revoluce. Bohužel tu slávu trochu kazí fakt, ze pravda a láska nad lží a nenávistí nezvítězila. Spíš vítězí blbost a bezohlednost. Pokud jde o počasí, tak tehdy si pamatuju, že bylo docela zima a i sněžilo. U Jakuba v Senohrabech sníh ležel. Teď máme spíš takové jaro, teploty přes deset, na jihu prý padaly i dvacítky. U nás na severu bylo ale bohužel deštivo a mlhavo, takže ta celkem vysoká teplota se nedala nijak rozumně využít.


14. listopadu 2009: Probudili jsme se do krásného a poměrně teplého slunečného rána. Vzal jsem tedy býka a objel po Jizerkách podobné kolečko jako před měsícem na lyžích. Pravda, bylo poměrně syrovo, takže mi nahoře byla větší zima než jsem čekal, ale jinak to bylo nádherný. V říjnu běžky, v listopadu kolo. Paráda, ne? Nebo spíš blázinec ;-) ?


12. listopadu 2009: Od neděle bylo počasí ve střední Evropě pod vlivem tlakové níže se středem na jihovýchodně od našich hranic. U nás bylo zataženo, nevlídno, s občasnými srážkami, zato na Moravě, zvl. severní, pršelo tak, že.byly dosaženy až 3. stupně povodňové aktivity. Dnes se ale cirkulace změnila na běžnou západní a vyjasnilo se.


7. listopadu 2009: Po týdnu šedivého počasí se dneska udělalo lépe a chvílemi se dokonce ukázalo slunce. Popadl jsem tedy foťák a vyjeli jsme si odpoledne do Drábských Světniček. Napadlo mne, že si často vůbec neuvědomujeme, jakou krásu vlastně máme za humny.


3. listopadu 2009: Dnes celý den sněžilo, ale teplota byla mírně nad nulou, takže dlouho na zemi nevydržel. Na horách ale možná pár centimetrů napadlo. Bohužel nefunguje žádná z jizerskohorských webkamer.


31. října 2009: V oblasti vysokého tlaku vzduchu panuje inverzní počasí. Nedali jsme se odradit a vyrazili jsme na pěší výlet do Jizerek. Zopakovali jsme si loňský přechod z Josefodolu do Bílého Potoka. Nejprve jsme se v Jedlovém dole museli trochu prodírat popadanými stromy po sněhové kalamitě, ale s narůstající výškou jich naštěstí ubývalo. Vodopády Jedlové byly nádherné, protože bylo díky tajícímu sněhu vody jako v na jaře. Ale modré nebe a oblačné moře pod námi stále chyběly. Až na Knejpě se vyjasnilo a pak bylo úplně nádherně. Zmrzlé zbytky sněhu, led, ojíněné větve, jeřabiny ve slinečních paprscích. Paráda.


25. října 2009: Neděle otočila počasí o stoosmdesát stupňů. Ráno byly sice místy mlhy ale jinak byl krásný slunečný a relativně teplý den. Bohužel jsme neměli tu možnost jej využít k nějakému výletu do přírody.


24. října 2009: Sníh v Jablonci už je víceméně minulostí, protože odpolední teploty během týdne dosahovaly až 10 stupňů a navíc v noci na pátek do něj poměrně intenzivně zapršelo. Ale žádná krása to venku není, už druhý den panuje venku šero a mlha. Skvělé počasí pro výlet někam do rašelinišť :-).



20. října 2009: V noci se vyjasnilo a tak bylo ráno pěkně mrazivé. Přesně na to jsem čekal a tak jsem vzal lyže a vyrazil na Bedřichov. Mezi Janovem a Bedřichovem se opravuje silnice, takže jsme museli přestoupit do malého busíku a jeli nahoru Malým Semerinkem. Pohled okolo nebyl zdaleka tak skličující jako dole v Jablonci, protože polámaných stromů je v horách mnohem méně. Sněhu bylo jako uprostřed průměrné zimy a podmínky asi jako v březnu. Ale upravené to moc nebylo. Největším překvápkem byla na asfalt vypluhovaná silnice na Kristiánov, po které jsem 3 km běžel s lyžemi v ruce v bláhové naději, že autobus přece jen stihnu. No, ujel mi asi o pět minut, ale naštěstí jsem stopnul chlápka s dodávkou a ten mne vzal do Janova, kde jsem bus ještě stihnul.



17. října 2009: Oteplilo se poměrně výrazně a po dlouhých dnech jsme zas viděli slunce. Hned je to veselejší ;-). Zaujal mne složený družicový obrázek z dnešního odpoledne resp. zvláštní struktura oblačnosti na něm. Ve skutečnosti to totiž asi není oblačnost, ale oblasti mlhy, alespoň soudě podle toho, co vidím z okna autobusu cestou z Prahy domů. Ostatně když už jsem u té cesty do Prahy, ráno to bylo také zajímavé, když jsme z "únorové oblevy" v Jablonci během 20 min přejeli do říjnového mlhavého rána u Turnova.



17. října 2009: Přestalo sněžit a přišla obleva. Byl jsem se podívat v lese pod Jinřichovem. Spoušť, jinak se to nazvat nedá.



16. října 2009: Sněží dál a dál. Situace je obdobná jako letos v únoru jen s tím rozdílem, že sníh je mokrý a na stromech je zelené listí. Rozvoďáci jedny stržené dráty opraví a za dvě hodiny je jiný strom strhne o pár desítek metrů vedle. Od včerejší noci nemáme teplo, protože teplárna je bez proudu. Dvakrát to už opravili a záhy to zas vypadlo. Chtěl jsem zkusit jít na lyže, ale nevím, nerad bych dostal stromem po hlavě. Čumím z obýváku na ty smrky před domem, které jsou ohnuté do úhlu 30st, každý na jinou stranu. Vypadá to dost divně. Přemýšlím, co nás tak ještě asi čeká...


Podzimní obrázky z Jablonce. Komentář není třeba, snad jen že výška sněhu teď večer 15.10. je 40cm.



15. října 2009: Sněží už dva dny. Celou noc řádila venku vánice a vichřice a připadlo asi 15cm sněhu. Sněžení pokračuje celý den. Tramvaje nejezdí, autobusy nejezdí, vítr láme olistěné větve zatížené sněhem..


14. října 2009: V Liberci za oknem kanclu je od rána chumelenice a sníh se začíná aspoň chvíli na střechách a chodnících držet. Na horách už je souvislá pokrývka. Jestli to takhle půjde dál, tak místo na Sněžku půjdeme v neděli na běžky...
Aktualizace 17h: V Jablonci je už taky souvislá pokrývka asi 5cm a odpolední teplota klesla pod nulu, přitom ráno bylo +0,9st.



13. října 2009: Včera měli novináři svátek, na horách totiž začal poprvé v této sezóně padat sníh. Nejdůležitější zpráva dne ;-). U nás "dole" jen pršelo. Dneska už začalo sněžit i v Liberci. Venku je už tři dny fakt hnusné počasí, ta sobota byla proti tomu v podstatě krásně. Janička měla štěstí.



11. října 2009: V pátek bylo sice celý den azuro, ale veliká zzzima... a víkend tepla nepřidal, zato přidal srážky. Od úterý jsme tu měli na návštěvě Janičku Matějíčkovou a na sobotu jsmě měli naplánovaný výlet. Vyrazili jsme i přes nepřízeň počasí a i když jsme zmokli, bylo to fajn. Jelikož se pěšky do Jizerek moc často nedostanu, objevil jsem nová zákoutí kolem Blatňáku, kam se na kole nedá a je to tam moc pěkné.


9. října 2009: Ve středu po přechodu teplé fronty vystoupila teplota na 24 stupňů a na mnohých místech padaly teplotní rekordy. Včera dopoledne bylo ještě teplo, odpoledne však spadla teplota asi o dest stupňů a dneska ráno byla pěkná kosa. Mráz se ale ještě nekoná, ten podle modelu asi přijde až po víkendu.


6. října 2009: Ještě o víkendu modely slibovaly alespoň krátký návrat babího léta, ale zdá se, že to byla blamáž. Zatím je zataženo a deštivo.


3. října 2009: Zbytek uplynulého týdne byl vlhký a deštivý, i když žádné závratné srážkové úhrny se nekonaly. Na víkend se udělalo trochu líp, ale na kolo to není, protože je zima a hodně fouká. Zato na pouštění draka to bylo ideální.


29. září 2009: Dnešní den asi znamená konec babího léta a obrat v počasí. Ráno je zataženo, trochu prší a modely naznačují, že na návrat anticyklonálního počasí to nevypadá. Spíš ochlazení a na hory možná první sníh. Ale je dobře, že snad bude pršet, je to potřeba. Je sucho a vysychají prameny.


28. září 2009: Prodloužený víkend jsme strávili v Králíkách za naprosto exkluzivního počasí. V sobotu jsem cestou vyzvedl Ráďu v Letohradu u vlaku, anžto byla od pátku v Mikulově ve sklípku, a odpoledne jsme se ještě prošli na Hedeč. V něděli jsme chtěli původně jít do Podlesí, ale Vašek zlanařil skoro celé osazenstvo k výletu na Sněžník. Takže jsme se nakonec přidali. Šli jsme opět ze Stříbrnic, ale vraceli jsme se do Moravy. Pak jsme se museli akorát vrátit do Stříbrnic pro druhé auto. Sněžník tentokrát praskal ve švech, tolik lidí jsme tam ještě nezažili. Dneska jsme ještě zvládli výlet na Jeřáb a Severomoravskou chatu.


26. září 2009: Jasné a velmi studené ráno. Nejspíš byl místy i přízemní mrazík. Jinak opět krásný podzimní den.


24. září 2009: Celý týden pokračovalo suché a teplé anticyklonální počasí, až dnes přecházela slabá fronta. Vypadá to na velmi suché a nadprůměrně teplé září...


21. září 2009: Počasí během dovčy nám zrovna nepřálo, neboť víc než polovina dnů pršelo a to nejen v horách, ale i u moře. Ale mohlo to být i horší. Zato tady u nás musely být krásné podzimní dny. Včera jsme ráno přijeli a i přes 24h v autě beze spánku jsme neodolali a vyjeli na kole odpoledne aspoň na Kapličku a Královku užít si tu krásu.


4. září 2009: Vypadá to jako by včera skončilo léto. Dneska se ochladilo, zatáhlo se a začalo foukat ze strnišť. Jsem zvědavý, jaké počasí nás čeká během dovolené v Černé Hoře....


30. srpna 2009: Ráďa dostala bezva nápad, a sice že bychom mohli dojet na kole do Mělníka a tam přespat. A našla rovnou ubytování v pěkné kubistické vilce z 30-tých let kousek od centra Mělníka. Počasí v Jablonci ráno sice nic moc, ale naštěstí neprší, rozsáhlé pásmo srážek se naštěstí drží východně od nás. Jedeme nejprve přes Rádlo do Hodkovic, pak šlapeme nahoru k letišti a opět sjíždíme do údolí Mohelky. Podél ní pak jedeme až do Hradiště, kde po chvíli hledání hospody obědváme. Pak pokračujeme přes Klášter a kolem pramene Klokočka do Bělé, kde křížíme trať a stoupáme do Plužné. Posilňujeme se švestkami, kterých je všude kolem silnice spousta. Následují vesničky Plužná, Březinka, Březovice, Lobeč. V Nosálově si dáváme pivo a Kofolu v domnění, že bude následovat sjezd. A ono prd, ještě další 2km stoupáme do kopce do Libovic. Pak už je to ale opravdu do Ráje z kopce. Další stoupák, ba přímo hochalpenstrasse, je z údolí do Kokořina. Je to dlážděná silnice plná serpentin a dokonce i tunel tam je. Zbytek cesty do Mělníka jedeme známou trasou přes Janovu ves a Vysokou. Bydlení nacházíme podle charakteristického vzhledu domu snadno, ubytováváme se a jdeme do města na večeři a do věže na kávu. Obdivujeme krásná zákoutí nad řekou i přes to, že centrum je zrovna rozkopané, ježto všude dávají novou dlažbu. Celkem jsme ujeli dneska 110km.
Ráno vstáváme pozdě, protože máme snídani domluvenou až na devátou, a před desátou číháme u informačního centra, abychom stihli první prohlídku podzemí a studny. Studna je vskutku monumentální, hloubku má 61m, z toho 7m vody. Průměr studny je 4,5m čímžto je studna nejtlustší studnou v Ćechách. Po prohlídce opouštíme Mělník po známé cestě kelskými vinicemi a po polních cestách jedeme do Všetat na vlak. Je nám trochu líto, že nemáme trochu víc času, protože v Mělníce by se ještě bylo kam podívat. Určitě na věž chrámu sv. Petra a Pavla a taky do regionálního muzea. Tak příště. Z vlaku vystupujeme na Malé Skále a míříme k Boučkům na něco k jídlu. Dáváme si venku na zahrádce grilovaného Mořského vlka, vynikající to rybu s minimem kostí. Pak se chvíli ještě mrcasíme na žluté plovárně a na nakonec zbývá už jen přejet sněhovským kopcem domů do Jablonce. Dnešní etapa byla krátká, jen 40km.


27. srpna 2009: Celý uplynulý týden bylo příjemné počasí a postupně se oteplovalo. Až včera trochu zapršelo a dneska bylo tak trochu jako v prádelně. Zítra se má ochladit, tak uvidíme.


21. srpna 2009: Postupně se během týdne oteplovalo, což vyvrcholilo dneska další studenou frontou. Zatím to vypadá, že se obešla tentokrát bez extrémů.


19. srpna 2009: Dnešní ráno bylo jasné a hodně frišné, že by se na kole v Lukášově i dlouhé rukavice snesly. Další neklamná známka, že se léto dostává do své poslední fáze.


17. srpna 2009: Horký den, ale nijak extrémně. Ve 21h přichází zcela nečekaně další letošní smršť ohýbající stromy jako párátka. Vypadly veškeré komunikační sítě - kabelový internet i oba mobilní operátoři. Elektřina kupodivu stále jde.


16. srpna 2009: Na víkend se udělalo zase hezky, tak jsme s Přemetem vyrazili do Lužických hor. Ráno byly trochu zmatky, protože jsem na poslední chvíli zjistil, že je výluka, takže to vypadalo na změnu plánu. Naštěstí autobus měl velký kufr, takže nás do Křižan vzal i s kolama. Vlakem jsme dojeli do Lípy, odkud jsme po zbrusu nové cyklostezce vedoucí po zrušené trati (pamatuju poslední rok provozu - 1978) pokračovali směrem na Vrahany. Cyklostezka ještě není dokončená, takže kus jsme museli po silnici přes pěkně výživný kopec. V Práchni jsme hledali nějakou hospodu, ale jediné, co jsme objevili, byly vietnamské potraviny, nicméně na uhašení žízně to stačilo. Pak jsme sjeli do Prysku, abych se podíval, kde jsem v dětství trávíval prázdniny, a lesem projeli do Kytlice, kde jsem zas líčil Přemetovi svůj velký útěk z pionýrského tábora. Cestou z Kytlice pod Luž jsme se vmísili do nějaké jízdy historických aut, takže jsme mohli sice obdivovat krásné staré stroje, avšak jejich motory vskutku nebyly stavěné pro normu euro 4 a byly dost cítit. V chatě pod Lužem jsme doplnili tekuniny a přejeli na německou stranu. Pokračovali jsme přes Kurort Jonsdorf a Oybin až k Olberdorfskému jezeru, dalšímu jezeru v této oblasti, které vzniklo zatopením povrchového dolu. V pěkně upraveném areálu jsme se vykoupali a odpočinuli si. Před návratem domů jsme si ještě zajeli do Žitavy na náměstí na zmrzlinu a pak jsme přes Hartavu přejeli zpět k nám. Jelikož bylo už dost pozdě, moc se mi nechtělo na kole pokračovat až do Jablonce, a pošilhával jsem po nádraží. Přemet ale prohlásil, že vlakem nejede a tak jsme tedy pokračovali. Zavěsili jsme se za nějakou cyklistku a v dost slušném tempu se za ní vezli až do Bílého Kostela, kde jsme ji dojeli. Dali se do řeči a jeli společně až do Liberce. Pomohl jsem jí ještě najít ulici kam jela na návštěvu ke kamarádce, což byl tak trochu navigační oříšek. Cesta tak příjemně utekla a domů jsem přijel asi v osm se 125km na tachometru a krutým vlkem zakouslým v zadku.



11. srpna 2009: Po týdnu suchého, slunečného, ale ne horkého počasí přišla změna v podobě studené fronty. A jelikož teplotní kontrast před frontou a za ní je malý, obešlo se to bez jakýchkoliv extrémů.
Aktualizace 19h: Slejvák jako svině. Už počtvrté jsem letos totálně promokl za ten kousek z posilky na zastávku busu.


8. srpna 2009: Další povedený slunečný letní týden. Díky anticyklóně nad Skandinávií k nám fouká od severovýchodu, takže je málo oblačnosti, ale vzduch je poměrně suchý a chladnější, takže žádná tropická vedra nepanují, což je dobře.


7. srpna 2009: Přijel nás navštívit Libor Mertl, tak jsme ho trochu protáhli po kopcích...



1. srpna 2009: Výlet s Přemkem na Kokořínsko a Mácháč. Ráno jsme vlakem dojeli do České Lípy a pak na kole pokračovali směrem na Úštěk, objeli jsme kopec Vlhošť a pak odbočili do skal patřících už do oblasti Kokořínska. Ve Skalce jsme se občerstvili pivem a kofolou a Husí cestou jsme celé "skalní městečko" projeli jihovýchodním směrem. Následoval Zakšín, Vrabcov a Blatce, kde jsme se v příjemné hospůdce najedli a doplnili tekutiny. Pak jsme sjeli do údolí pod Housku a museli tedy ke hradu zas vystoupat docela ostrým kopcem. Hrad byl zavřený kvůlivá nějakým slavnostem a tak jsme rovnou pokračovali směr Bezděz, nejprve po silnici, pak písčitými lesními cestami. Až na hrad jsme samozřejmě nedojeli, pod ním jsme to střihli vlevo, pak se chvíli motali lesními cestami a nakonec vyjeli v Doksech, odkud jsme po silnici popojeli do Starých Splavů vykoupat se. Denní vstupné 100Kč na osobu jsme ukecali na kilo za všechny. Po koupeli jsme museli trochu máknout, abychom stihli ve třičtvrtě na sedm vlak z Mimoně. Vzali jsme to po cyklostezkách kolem obory Malý Dub a pak podél Ploučnice do Hradčan. Poslední úsek jsme bohužel museli jet po hlavní silnici a nějaký kretén nás tam při předjíždění v protisměru málem zabil, což byl jediný negativní moment dnešního jinak skvělého výletu, který jsme pak zakončili pivem na mimoňském nádraží.



31. července 2009: Máme za sebou víceméně normální letní týden. Žádné lijáky, žádné vichřice, v podstatě téměř žádné srážky (!!!) a teplota byla nad 20 stupňů. Třicítky ale nepadaly.


27. července 2009: Včera jsme konečně vyjeli na dlouho plánovaný výlet do Horní Lužice. Ráno jsme si trochu přivstali abychom stihli vlak v 8:02 z Liberce, ale do Žitavy jsme museli na kole, protože vlak končil už v Hrádku. Za půl hodiny se to naštěstí dalo stihnout. Pak jsme se necelou hodinu vezli německým vlakem na sever podél Nisy až do stanice Rietschen, kde jsme asi v deset nasedali na kola a vydali se na zpáteční cestu. Nejprve jsme kličkovali sítí trochu zmatečně značených cest oblastí rybníků Niederspree Teichgebiet na východ směrem k polské hranici a pak se stočili na jih na Gorlitz. Jelikož kličkování zabralo dost času a navíc německé mapy jsou každá jiné měřítko, takže se hůř odhaduje vzdálenost, trvalo nám to do Gorlitz déle než jsem čekal, a tak jsme něměli dost času si město nad Nisou prohlédnout detailněji. Ale ten poměrně krátký pobyt stačil, abych si řekl, že se tam musím určitě vrátit, že to město má něco do sebe, mimo jiné díky své tisícileté historii z poloviny spojené s českými zeměmi, neboť bylo jejich součástí až do 17. století. Ostatně slovanská historie je tu znát z různých jmen a místních názvů hodně. Asi v půl třetí jsme pokračovali po silnici 99 k Berzdorfer See, což je obrovský povrchový lom již z větší části řízeně zaplavený vodou a měnící se na rekreační oblast. Jeho obrovská rozloha nás uchvátila, škoda že jej ještě dva roky budou napouštět a do té doby se k vodě nesmí. Dal by se tam pěkně vyzkoušet mořský kajak. Kolem bývalé elektrárny Hagenwerder, která bývala zásobována právě z berzdorfského dolu, a pak po cyklostezce podlél Nisy pokračujeme do Žitavy. Cestou ještě míjíme krásný Marienkloster, který by také stál za návštěvu. V Žitavě vlak zrovna nejede, takže musíme ještě pokračovat do Hrádku, a z Liberce domů nakonec taky jedeme ještě na kole, takže celkem nám to dělá 132km.


23. července 2009: Minulá sobota propršela, neděle taky nebyla nic moc ale od pondělka se zase začalo oteplovat a počasí nabralo letní směr. Dneškem to při teplotě 34 stupňů vyvrcholilo. V šest hodin se zatáhlo jako kdyby byla skoro noc a spustil se takový liják, že se silnice opět proměnily v potoky. Celé to divadlo doprvázela vichřice s nárazem 30m/s. Výsledkem jsou desítky výpadků elektřiny, téměř kolaps železniční dopravy, spousta zlámaných stromů a větví... Vítr vyvrátil smrk na Kvíčale a ten se zřítil na novou střechu na baráku.


18. července 2009: Týden trvající období léta, kdy odpoledne šplhala teplota přes třicet, je za námi. Ukončila ho vlnící se fronta, která v noci přinesla bouřky, lijáky a ochlazení. Naštěstí se zdá, že její projevy nebyly tak intenzivní, jak se očekávalo a jaké přinesla například ve čtvrtek večer do některých oblastí Francie. Sice nevěřím řečem, že tam padaly kroupy jako tenisáky ... to by asi zbyla po takové bouři na zemi jen spoušť posetá mrtvolami..., ale přesto to asi muselo být dost divoké.


14. července 2009: Tak včera a dneska jsme se konečně dočkali letních slunečných dnů s teplotami ke třiceti a teplými večery.


13. července 2009: Víkend beze změny. Oblačno až zataženo, přeháňky, teplota do 20 stupňů.


9. července 2009: Tak ne, byl to přehnaný otimismus. Je opět zataženo a deštivo. Severozápadní cyklonální situace k nám lifruje chladný oceánský vzduch, ve kterém se přeháňkám daří. Takže jediné pozitivní je to, že absolutní vlhkost vzduchu je výrazně nižší a tak nemáme doma RH 80% jako v minulých dnech ale jen 65%.


7. července 2009: Neděle a pondělí se konečně svým počasím přiblížily středoevropskému létu. Vlhkost přes den klesla pod 50% při 24 stupních a na obloze se místo šedivých bouřkových oblaků zahalených oparem objevily malé kumuly typické pro příjemné letní dny.


4. července 2009: I když se sloibovaná změna počasí dnes nekonala, stejně jsme dodrželi plány a vyjeli do Szklarskej Poreby a Swieradowa. Mraky se sice honily vsude okolo, bylo zas jako v prádelně a lijáky bičovaly mnohá místa v celé republice, my jsme však nezmokli a nakonec se nám výlet vydařil. Příjemně mne potěšilo, že už se skutečně začalo pracovat na opravě trati z Poreby do Harrachova. V Jakuszycích zrovna pokládali koleje...


3. července 2009: Po hodně dlouhé době je dneska v Jablonci krásné jasné ráno s nepatrně nižší vlhkostí než v předchozích dnech. Láká to jet na kole, jenže model hovoří jasnými modrými barvami - odpoledne bych zase zmoknul. Snad se kola dočkám zítra. Pohled na Liberec z Lukášova spíš připomíná zimu, protože v údolí leží ostře ohraničená poklička mlhy. Škoda že sedím v autobusu, byla by to jinak zajímavá fotka.


30. června 2009: Je to stále dokola. Lijáky, povodně, vzduch jako ve skleníku. Mělká oblast nízkého tlaku nad Balkánem k nám dva týdny lifrovala vlhký teplý luft ze středomoří, který byl živnou půdou pro ony lijáky s výrazným denním chodem a živnou půdou nejspíš zůstane, protože díky nevýraznému tlakovému poli není síla, která by způsobila výměnu vzduchové hmoty.


25. června 2009: Další noční lijáky přinesly na několik míst ve střední Evropě povodně, na severní Moravě je to místy horší než v roce 97. U nás se právě přehnala prudká bouřka s přívalovým lijákem, místo silnic máme potoky nebo řeky. Tohle vážně není normální středoevropské klima, ať si ten blb na Hradě říká co chce.


24. června 2009: Počasí je jedním slovem humus. Po krátkém vyčasení v sobotu odpoledne se to v neděli zase zvrtlo a od té doby prší, fouká, mrholí atd. Fuj. O ježdění na kole nemůže být řeč, není-li člověk bahnomil nebo masochista.


19. června 2009: Je to nuda psát sem stále to samé. Po vydařeném minulém víkendu se počasí zase vrátilo k proměnlivu a přeháňkám. Částečně se oteplilo, ale je to spíš jak ve skleníku než aby to bylo příjemné teplo.


14. června 2009: Tak víkend svým počasím překvapil. Zatímco ještě v pátek večer střídal jeden slejvák druhý a opět se to neobešlo bez krup, sobota i neděle byly zcela azurové. Včera sice krapet foukalo, ale dneska byl ideální den - jasno, mírný vítr, teplota lehce nad dvacet. Škoda že dneska nevyšel původně zamýšlený výlet do Polska. Ale co, odpolední projížďka po Jizerkách taky nebyla k zahození.


11. června 2009: Trochu se oteplilo, ale počasí je stále velmi nestabilní. Prudké přeháňky se střídají s bezoblačnými obdobími. Je dost morko a spousta bláta, takže ideální podmínky na kolo pořád ještě nenastaly.


8. června 2009: Víkend byl deštivý a chladný, tak jako předchozí dva týdny. Průměrná teplota první červnové dekády je zatím hluboko pod normálem.


4. června 2009: Celý týden máme spíš chladné, větrné a deštivé počasí. Dneska by ale snad pršet nemělo, tak jsem vzal kolo, zima nezima. Neseděl jsem na kole už deset dní a už mi to chybělo..


29. kvetna 2009: Včera večer začala přecházet přes Čechy další fronta. Místo rozsáhlého kompaktního srážkového pole přinesla velké množství plošně malých, intenzivních a s bezoblačnými obdobími se rychle střídajících přeháněk. A taky silné ochlazení - ráno 5 stupňů při zatažené obloze s deštěm. Takže přesto, že včerejší radarové odrazy nebyly tak silné jako v úterý, padaly "kroupy". Naštěstí nebyly tvořené ledem ale spíš to byly hrudky sněhu, takže i přes relativně velké rozměry nám neudělaly ze střechy auta cedník ;-). Dnešní den pokračuje ve stejném duchu, jen kroupy jsousice menší, zato ledové. Příčinu všeho toho dění člověk objeví, když se podívá na teplotu v hladině 500hPa a na přízemní teplotu. Zjistí totiž, že ve výšce cca 5000m je třicet pod nulou zatímco při zemi deset nad nulou, což dává gradient přes 1st. na 100m.



27. května 2009: Předevčírem jsme měli první letní den s teplotou nad 25 stupňů, včera chyběla jedna desetina k tomu, aby padla první letošní třicítka a dneska to vypadá, že bude tak maximálně patnáct stupňů. Vlna horkého počasí byla včera odpoledne a v noci ukončena silnou frontou, která přinesla snad všechny myslitelné "nepříjemné" projevy počasí jako lijáky, krupobití a vichřice. Jablonci se naštěstí tyto jevy vyhnuly.


24. května 2009: Na včerejšek jsem měl naplánovanou celodenní vyjížďku na Kost. Ale už kolem páté ráno, když mě probudilo hučení větru a mlácení otevřených oken, bylo jasné, že to neklapne. Dopoledne bylo oblačno až zataženo, fičelo a byla zima. Kolem poledne se to ale trochu vybralo, tak jsem vyjel aspoň na "Kozí Horu". Vítr sice moc nepolevil ale nějak to včera nevadilo, jinak bylo odpoledne celkem hezky a byla to příjemná projížďka. Dneska ráno bylo úplně zataženo a podle radaru i v noci přecházelo nějaké srážkové pásmo. Teď před polednem se to ale rozpouští a odpoledne vypadá, že bude příjemné a snad i bez větru ;-) ...


21. května 2009: V noci se přes jablonec přehnala silná bouřka s lijákem a vichřicí.


17. května 2009: V neděli se ve výběžku vysokého tlaku zase vyčasilo, takže jsem se mohl konečně letost vypravit na kole do Jizerek. Objel jsem všechno co se dalo a oblíbená místa zvlášť. I když ony jsou vlastně Jizerky celé jedno velké oblíbené místo ;-). Na některých místech v lese jsou ještě zbytky sněhu nebo teprve začíná rašit tráva, neklamné znamení toho, že sníh slezl nedávno. Dalo to dohromady přes 100km, zadek mám nadranc a na nohou spálené pruhy. Nějak jsem se asi nesoustředil, když jsem se patlal krémem... Nebýt snad jen toho protivného studeného a docela silného větru, byl by to naprosto dokonalý den.


16. května 2009: Zbytek pracovního týdne byl polojasný až oblačný, beze srážek, nicméně nijak zvlášť teplý. Na ježdění na kole do práce to ale bylo docela příjemné počasí. Zato dneska od rána leje, venku je přítmí, takže z plánovaného výletu s Přemetem a Sosákem asi nebude nic :-(.


13. května 2009: V pondělí a včera docela hodně pršelo a tak se snad trochu zmírnil dubnový srážkový deficit. Dost se ale ochladilo a k tomu se na dnešek v noci vyjasnilo, takže ráno v byl údolích šedivák.


9. května 2009: Dneska jsme se vydali do Plasů. Snažím se pokud možno vyhýbat silnicím, takže jedeme hodně po lesních cestách. Zvlášť na úseku mezi Tisem a Žihlí se nám povedlo najít moc pěkný kousek. Cestou se stavujeme v Potvorově, kde má být starobylý románský kostel. Bohužel je poněkud "degradován" různými pozdějšími přístavbami. Vesnice, kterými projíždíme jsou dost ošklivé, úpadek venkova je dost zřetelný. V Plasích na nás obrovitost klášterního areálu dělá veliký dojem. Dvůr, pivovar, pila, mlýn.. a vlastní budovy konventu postavené na dubových pilotech zaplavených vodou. Uvnitř je areál celkem opravený, zvenku ale všechny budovy vypadají dost tristně. Zpátky se vracíme po silnici zase přes Žihli a pak tou ráno objevenou lesní cestou s nějakými zajížďkami zpět do Tisu. Počasí bylo celou dobu spíš pošmourné ale nepršelo. Později odpoledne se postupně vyjasnilo a oteplilo.


8. května 2009: Když jsem v březnu četl Alešův deník, zaujala mne v něm řeka Střela, která protéká jihozápadními Čechami a mimo jiné také městem Plasy, kde býval kdysi můj pradědeček správcem konventu. Tak jsem vygůglil nějaké ubytování a teď jsme tady. Bydlíme ve vsi Tis u Blatna. Dneska jsme si udělali okruh, nebo spíš osmičku, přes Rabštejn a Manětín. Všude tady na nás dýchá historie, v Rabštejně hrad a staré hrázděné domy, v Manětíně celé barokní městečko i se zámkem. Příroda a krajina taky stojí za to, údolí Střely i Manětínského potoka je plné nivních luk sevřených mezi lesy. Ujeli jsme asi 60km s převýšením 800m. Celý den se honily mraky a pokropilo nás i několik konvektivních přeháněk. Pořádná bouřka přišla ale naštěstí až večer.


6. května 2009: V pondělí se charakter počasí změnil. Proudění se stočilo k severozápadu a přišla první fronta, na které spadlo něco málo srážek. Avšak zatím stále nic významného. Především se ale ochladilo, včera ráno po vyjasnění spadla teplota na nulu a přízemní mráz pokryl vše šedivákem. V noci na dnešek konečně začalo pršet a vydrželo to s nějakými přestávkami až do večera. Spadlo tak 10mm.


3. května 2009: Prodloužený víkend byl opět slunečný, ale zároveň taky hodně větrný. V pátek jsme vyjeli poprvé letos do Ráje. Slavilo se 150 let trati Liberec - Pardubice a tak jsme nejprve jeli do Dolánek počíhat si na parní rychlík s Albatrosem v čele a pak se ještě zastavili na turnovském nádraží. Následovalo klasické kolečko Vladštejn - Hrubá Skála - Věžák - Kacanovy - Turnov, pro návrat domů jsme pak zvolili trasu přes Skálu a Sněhov. Dneska se mi do toho větru a pod ostré slunce ani moc nechtělo ale nakonec jsme se šli odpoledne aspoň projít do lesa a věčer ještě vyjeli na Hrabětice. Na louce pod přemostěním bylo ještě kolo sněhu.



29. dubna 2009: Extrémně větrné počasí panuje už od neděle, až dneska se to trochu zmírnilo. Ale na kole to stále nebude to pravé ořechové. Povětrnostní situace v Evropě je hodně komplikovaná, prší všude možně jen ne u nás.



26. dubna 2009 Včera jsme za ideálního počasí a stavu vody sjeli kus Jizery ze Spálova do Dolánek. Byl to už druhý ročník této akce a opět se výtečně vyvedl. Fajn lidi, pěkná řeka, slunce, pivo, kořalka ;-). Tentokrát jsme se nepráskli, neboť "jez" v Brodě byl zvednutý a projeli jsme ho jako by tam nic nebylo. O malé zpestření jsem se postaral při koníčkování ve Splzově, kde jsem utopil pádlo a pak ho lovil, když najednou vyplulo z válce pod jezem. Video zde.
Dneska dopoledne jsme stěhovali a odpoledne jsme myslel, že pojedeme na kolo, ale vichřice nám v tom zabránila.


24. dubna 2009: Letošní duben hodně připomíná svým suchým a teplým počasím duben roku 2007. Dvakrát sice přes Čechy přecházela fronta, v obou případech se ale severu srážky celkem úspěšně vyhnuly, přestože v jiných oblastech byly celkem vydatné. I v tomto ohledu platí ta podobnost s rokem 2007.


21. dubna 2009: Po zamračeném a trochu deštivém víkendu se počasí zase vrátilo k jasné obloze, avšak ačkoli odpoledne je zase kolem dvacítky, rána jsou citelně chladnější než minulý týden a přízemní mráz je běžný. Rozdíl minima a maxima je během dne 20 stupňů.


17. dubna 2009: Pavel Rohan to včera vystihl když těsně po tom, co jsme se vykoupali v přehradě, prohlásil, že letos nějak nebylo jaro. Ono to totiž teď opravdu vypadá spíš jako v létě než v dubnu. Dny jsou jeden jako druhý, teplé, slunečné, bez jediného mráčku. Podle modelů prý něco přijde dnes a zítra. Potřebovalo by to, protože je sucho a hlavně všude strašně moc prachu.


12. dubna 2009: Počasí láká spíš na kolo, ale protože na hřebenech hor je stále fůra sněhu, odolali jsme pokušení jet do Ráje a místo toho podobně jako loni vyrazili ještě na lyže do Krkonoš. Zase jen v kraťasech a triku jsme doslova vypochodovali Voseckou cestou na Voseckou boudu, kde jsme měli zamluvený nocleh, odložili nepotřebná zavazadla a pak se ještě šli podívat na Srzrenicu a Sněžné jámy. Na hřebeni dost foukalo a byl trochu opar, ale jinak nádhera. Ráno byly hory jako zrcadlo, pokryté vrstvičkou ledu. Ostré slunce ale všechno zase brzo změnilo na kaši. Zpátky do Harrachova jsme se vraceli přes Labskou (zdá se, že stále nějak funguje..), Vrbatovku, Dvoračky, Ručičky a ještě jednou Krakonošovu snídani. Na hraně Kotelních jam byly vidět obrovské převisy, které se v tomhle počasí musí co nevidět utrhnout. Chtěl bych to vidět...


9. dubna 2009: Přetrvává teplé a slunečné počasí s odpoledními teplotami kolem dvacítky. Dneska jsme s Přemetem zkusili na kole vyjet na Béďov omrknout, jak to tam vypadá. No, sněhová pokrývka na otevřených místech už souvislá není, nicméně dál v horách je asi sněhu ještě spousta. Magistrála se prý stále upravuje. Dokonce i cesta mezi sádkami a Jindřichovem je ještě úplně pod sněhem. Všude tečou spousty vody, po loukách, po silnicích, všechno je totálně podmáčené.


4. dubna 2009: Včera jsem si na přehradě vyzkoušel jaké to je, když polárníci driftují na ledových krách ;-). Dneska jsme si užili letní lyžování v Jakušicích. Sněhu byla ještě mnohde přes metr a teplota tak kolem dvaceti, takže se dalo jet jen v tričku a kraťasech. Dojeli jsme až na Velkou Jizerskou louku a pak se vraceli po pláních podél meandrů Jizery a jejích přítoků. Mít nějaký ručník, snad bych se i vykoupal, sníh nesníh. Bylo to úžasné, nádherné, skvělé... Když jsme se pak večer kolem přehrady vraceli domů, nevěřil jsem svým očím. Kry, na kterých jsem včera driftoval a které měly tloušťku nejméně 15cm, byly fuč. Roztály za 24 hodin.


2. dubna 2009: Dneska je ještě o stupínek tepleji. Poprvé v této sezóně jsem vyrazil do práce na kole. Ráno bylo sice ještě dost kosa, takže jsem si v zateplených dlouhých kalhotách liboval, odpoledne při skoro dvaceti stupních mi ale bylo poněkud teplo ;-). Přehrada je stále ještě skoro celá zamrzlá, zahrádka na Baště ale praskala ve švech..


1. dubna 2009: Tak vypuklo jaro. Od pondělí je slunečno a den za dnem tepleji. Ráno ale ještě byl včera a dneska mráz, tak jsem nelenil a vyrazil ještě ráno na jarní lyžovačku. Ve třičtvrtě na sedm nebyla na parkovišti na Béďově ani noha. Byl jsem první kdo jel po čerstvém lehce přimrzlém manšestru po včerejší večerní úpravě. Slunce právě vycházelo, ptáci řvali jako pominutí. Nikde nikdo. Nádhera. Jelo to dobře, takže jsem dal velký okruh za dvě hodiny i s kocháním se ;-)


29. března 2009: Oteplilo se, ale pořád je tak všelijak. Většinou zataženo a občas prší, jen sem tam se na krátko ukáže slunce.


27. března 2009: Včera koukám na lavinovou situaci na Slovensku a všude je čtyřka. Dneska se dozvídám, že ve Žiarské dolině se samovolně utrhla největší lavina za posledních sto let a znčila i chatu..


24. března 2009: Chumelenice sestoupila i do nadmořské výšky Jablonce. Venku to vypadá jako uprostřed tuhé zimy. Nicméně pokud se modely nemýlí, ke konci týdne by se to mělo úplně otočit a přijít to jaro :-).


23. března 2009: Počasí ve Francii bylo téměř ideální, o to méně příjemný byl návrat do obligátního jabloneckého mrholení, které dnes ráno přešlo do lijáku a vichřice, na horách asi vánice. Večer jsme dokonce měli regulérní bouřku se vším všudy.
Více o Francii lze najít v samostatném deníku. Bude tam i nějaké video z náhlavní kamery...


13. března 2009: Přibylo srážek, většinou v podobě deště se sněhem, nahoře určitě sněží. Ale taky dost silně fouká. Dnes odpoledne jedeme do Val Thorens na lyže a jsem zvědav, jaké počasí bude tam. Zatím modely slibují anticyklónu, což bylo prima. Uvidíme.


11. března 2009: Dnes ráno se zima pokusila ukázat, že s ní ještě musíme počítat. Ochladilo se trochu a chumelí. Během noci napadlo několik centimetrů nového sněhu.


7. března 2009: Tento způsob zimy zdá se mi poněkud nešťastný.. řekl by klasik. Nejdříve dva týdny den co den sněžilo, sněhu bylo tolik, že jej nebylo kam odklízet. Tratě na Béďově byly za dvě hodiny po projetí rolbou zas úplně zachumelené a hlavně měkké, protože bylo trvale pod nulou a prašan neměl šanci se trochu zpevnit. Pak najednou přišla obleva a déšť, což trvá už také dva týdny. Nemrzne ani v nejvyšších polohách a sníh mizí snad rychleji než před dvěma týdny přibýval. Tratě jsou mokré a zase měkké. Slunce jsme neviděli snad čtyři týdny. Ani nevím, kdy nebo zda vůbec jsme tuhle zimu měli nějaký jiskřivý a mrazivý slunečný zimní den....


5. března 2009: Obleva tedy nastala brutální. Nemrzne ani v nejvyšších polohách a ještě týden takového počasí a v Jablonci nezbyde ze sněhu nic. Teda kromě obrovských hromad, ty vydrží určitě do dubna. Ne že by mi zmizení sněhu z města nějak vadilo, ale on rychle mizí i na horách a podmínky nestojí za nic. To je škoda, protože ještě nemám chuť odložit lyže k letnímu odpočinku.


28. února 2009: Ve středu skutečně přestalo sněžit a dost podstatně se oteplilo, takže teplota v Jablonci ani v noci neklesá pod nulu. Srážek v podobě deště se sněhem nebo deště je ovšem stále dost. Na některých tocích už hladina dosáhla prvního, vyjímečně i druhého stupně povodňové aktivity...


24. února 2009: Přes noc zase nakydalo asi 10cm. Nicméně modely naznačují, že zítřejší den by tomu měl učinit přítrž :-).


23. února 2009: Dneska se hodně oteplilo, je asi jeden stupeň nad nulou a stále trochu něco padá. Ale blížící se jaro už se nedá zapřít, ptáci venku začínají povykovat sníh nesníh.


22. února 2009: V sobotu nesněžilo a bylo docela hezky. Znaveni po plese jsme zmohli jen na to jet Harrachova do pivních lázní, které jsme dostali k vánocům. Dneska začalo opět sněžit. Bylo potřeba sházet sníh ze střechy na zahrádce, takže jsme se tam dopoledne vypravili a odpoledne jsme vyjeli na Béďov a dali malý okruh, který jsme pak ale zakončili sjezdem přes Maxov až domů. Ideální podmínky na bruslení sice nebyly, ale i tak bylo fajn. Ale prý to nebyl žádný výlet, protože jsme nebyli v hospodě :-).


19. února 2009: Včera a dnes dopoledne sněžilo o něco méně, chvílemi dokonce vůbec. Dnes odpoledne začalo bílé šílenství nanovo. A podle modelů to vypadá, že konec této neobvyklé povětrnostní situace, kdy při zemi je relativně nevýrazné tlakové pole s vysokou hodnotou kolem 1025hPa a ve výšce je právě nad střední Evropou hluboká tlaková níže, přijde až někdy ve druhé polovině příštího týdne. Do té doby možná zapadneme :-O ...


17. února 2009: Nic se výrazně nemění, stále sněží. Drobná změna je jen v tom, že sněžení má formu intenzivních přeháněk střídaných bezesrážkovými obdobími, občas dokonce i slunečnými.


16. února 2009: Co že to padá? No? Že by sníh? Je to fakt neuvěřitelný, že už šest dní v jednom kuse sněží. Přitom tlak je poměrně vysoký. Zkusil jsem se podívat na mapy jiných ukazatelů, než jen přízemního tlaku. A ejhle, mapa geopotenciálu v hladině 500hPa ukazuje úplně jiný obrázek - silné proudění vlhkého a studeného vzduchu od severu. A tak se to sype a sype. Množství sněhu v Jablonci je už téměř srovnatelné s rokem 2006, akorát letos je to díky větru dost nerovnoměrně rozložené.



15. února 2009: Že by dneska nechumelilo? Ale kdepak.. trvalá hustá chumelenice už tak nějak patří ke koloritu posledních dní. Dopoledne jsme se šli ještě jednou podívat na Desenský hřeben, abychom našli zbývající skaliska a porovnali noční zážitek s denním, a pak už jsme museli Tetřevku opustit a půlmetrovým prašanem sjet dolů k autu a domů..


14. února 2009: Dneska zase celý den chumelilo a pěkně foukalo. Napadlo dalších tak dvacet centimetrů. Byli jsme na Jizerce, pak na obědě na Pyramidě, na Smědavě a na Knejpě. Stopy byly zafoukané, sníh měkký jako peřina. Podmíky jako někde na sibiři. K večeři jsme měli po domácku na kamnech vyrobené fondue. Asi v osm jsme dostali nápad jít se ještě projít na sněžnicích a byl z toho dvouhodinový nefalšovaný sněžnicový výlet na Desenský hřeben. Na něm mělo být jakési skalisko, které jsme toužili spatřit. Díky našim výborným orientačním schopnostem se nám to povedlo ;-).


13. února 2009: Sněží už třetí den, napadlo dalších asi 15cm, takže dohromady už máme asi 30cm nového prašanu. Na Tetřevku se tentokrát hrabošíme hlubokým sněhem na sněžnicích. Je to docela náročné. Vchod do chalupy je zablokovaný závějí, kterou musíme odházet a taky cestičku ke studánce musíme prošlapat. Kamna chvíli vzdorovala ale nakonec se mi je podařilo zprovoznit. Pavel s Markétou dorazili až po desáté večer.


11. února 2009: Poslední dobou je móda nazývat výraznější tlakové útvary i v Evropě jmény. Takže nám teď řádí Quintin nebo jak to pojmenovali. Trochu z něj fouká a sněží, v noci napadlo asi 10cm.


9. února 2009: V Praze byl dneska vlahý slunečný časně jarní den. Lákalo to na kolo.


8. února 2009: Dneska se to teda pěkně otočilo. Během noci klesla teplota asi o šest stupňů na něco kolem nuly, rozfoukalo se, padla mlha drobně sněží s deštěm. V Jakušicích je o něco lépe - mrzne, trochu sněží a fouká přijatelně. Sníh je místy pokrytý vrstvou jehličí a větviček shozených vichřicí během týdne a po takovém povrchu to nejede i kdyby měl člověk sebelepší mázu. Naštěstí jsou to jen krátké úseky a zbytek je celkem upravený.


7. února 2009: Ačkoli je únor, dnešní den svým počasím připomíná už trochu jaro. Je slunečno a 7 stupňů nad nulou. Sníh leží ještě všude, ale meze už tu a tam vykukují a voní a ráno už je i slyšet ptáky.


3. února 2009: Přišla obleva. Taky už tu dlouho nebyla žádná vichřice, takže včera na Sněžce byly nárazy asi 140 km/h.


1. února 2009: Původně jsme chtěli víkend strávit na hřebenech Krkonoš. Potkali bychom se ve Vrchlabí a přespali na Výrovce. Rádě se ale vrátila nemoc, se kterou už nějaký čas bojuje, takže tento plán padl. Tak jsem chtěl aspoň přejít hřeben sám a domů pak dojet z Harrachova, ale kvůli počasí jsem to nakonec vzdal a jel vlakem. Večer jsem ještě stihl jít si zabruslit na Béďov. Dneska je zas krásné počasí (na rozdíl od včerejší mlhy) a tak jedu do Jakušic. Tentokrát ale nikoli bruslit, nýbrž prozkoumat vedlejší zapomenuté cestičky.


30. ledna 2009: Tento víkend se konají firemní hory. Dávno pryč jsou ty časy, kdy se jezdilo do Kořenova, teď je destinací Svoboda nad Úpou. Moc mi to tady nepřirostlo k srdci, takže jsem dost dlouho řešil jestli vůbec mám jet nebo ne. Nakonec jsem tedy jel a řekl jsem si, že se tedy aspoň podívám někam, kde jsem ještě nebyl. Volba padla na Pomezky a Rýchory (on moc jiných možností nebylo...). Když jsem nahoře vystoupil z autobusu, byla mlha tak hustá, že by se ani krájet nedala a dost dlouho mi trvalo, než jsem našel tu správnou cestu. Podmínky byly všelijaké, chvílemi cesta upravená, pak zas rozrytá. Měl jsem hodně času, takže jsem se ještě podíval do Dvorského lesa a pak se vrátil kus zpět, abych si to prodloužil.


28. ledna 2009: Uplynulý týden byl tak nějak nemastný a neslaný. Teploty kolem nuly, jen při nočním vyjasnění klesaly hlouběji pod nulu. Většinou bylo zataženo případně mlhavo a jen sem tam se ukázalo slunce. Bohužel vždy v pracovní době :-(.


22. ledna 2009: Pokračuje severozápadní až západní cirkulace. Do včerejška bylo mlhavo a buď pršelo nebo padal déšť se sněhem. Na stále ještě promrzlé zemi to občas vytvářelo pěknou klouzačku. Dnes se čátečně vyjasnilo zas vykouklo slunce.
Nad Evropou panuje docela nepřehledná povětrnostní situace řízená veeelice hlubokou tlakovou níží 936hPa (pro Ráďu "Tiefdruckgebiet"). Posuďte sami.. ;-)



19. ledna 2009: Severovýchodní anticyklonální situace, která jen s několika přestávkami už od Vánoc způsobovala v Evropě silné mrazy, se změnila v intenzivní západní cyklonální situaci. Teplota je mírně nad nulou a přes noc napadlo v Jablonci asi 10cm mokrého sněhu.


15. ledna 2009: Společně s Alešem a Lenkou jedeme zas po třech letech k Frau Moser do Tamswegu.


10. ledna 2009: Oteplilo se a počasí přešlo k inverznímu charakteru. V Jablonci bylo odpoledne dokonce nad nulou. Na Béďově se tento víkend jede Jizerská 50, takže jsem vyrazil zabruslit si do Jakuszyc. Nejdřív jsem se trochu vyděsil, protože cesta od hraničního přechodu nebyla vůbec upravená a bruslit na ní absolutně nešlo, ale naštěstí hned od dalšího rozcestí už upraveno bylo a skvěle a všude. Takže suma sumárum skvělé odpoledne.


6. ledna 2009: Dnešní ráno aspiruje na to být nejchladnějším v této zimě. Mínus 19,9 stupňů asi hned tak překonáno nebude. Leda snad zítra nebo pozítří. Včera ještě vydrželo sněžit skoro celý den, takže máme ve městě asi 30 cm sněhu.



5. ledna 2009: Sněžilo včera celý den, pak celou noc a teď ráno stále sněží. Za 24 hodin napadlo 25cm sněhu a ve městě to začíná být trochu divoké. Včera jsme byli na Béďově a protože přívaly sněhu nevěštily dobré podmínky na bruslení, šoupali jsme klasiku a projeli trochu netradiční okruh přes Vládní, přehradu, Olivetskou horu a hřebínek. Nejlepší to bylo na zamrzlé přehradě, kde jsme si připadali jako někde na dalekém severu.


4. ledna 2009: Včera ráno když jsme vyjížděli z Králík, tak bylo mínus čtrnáct stupňů a krásně jasno a jiskřivo. Výhled na Kraličák byl úchvatný. Kousek za Mladkovem jsme ale vjeli do mlhy a ta nás provázela celou cestu až do Jablonce, kde se zas ukázalo slunce. Dneska překvapivě chumelí a už napadlo tak 5cm.


1. ledna 2009: Nový rok nám přinesl šedivou zamračenou oblohu. Bereme běžky a jedeme do Dolní Moravy v naději, že tam něco málo sněhu bude. Omyl, sníh tu bohužel není, takže jdeme podél zamrzlé Moravy s běžkami v ruce. Aspoň mraky se ale rozpouštějí a ukazuje se slunce. Ve zbytcích mraků můžeme pozorovat krásné haló. Od Tvarožných děr už můžeme na běžkách, i když sněhu ani tady tedy moc není. Postupně se počasí zase trochu kazí, střídají se cáry oblaků a modré oblohy, a začíná foukat, takže to začíná být pěkná sibiř. Ale stopa je na naší "vrstevnicové cestě" dobrá a jede se pěkně. Dolů scházíme po sjezdovce a pak se ještě zastavujeme u Marcelky na pivko a svařák.


31. prosince 2008: Tak jsme zase v Králíkách. Když jsme včera přijeli, byla chalupa totálně vymrzlá a nahoře jsme spali při teplotě těsně nad nulou. Dneska jsme byli tradičně na Severomoravské chatě, bohužel pěšky, protože sněhu je tak 5 centimetrů. Bylo krásné počasí a zpátky do Králík jsme se vraceli přes vrchol Jeřábu, kde jsem byl za celých 18 let co sem jezdím poprvé.


29. prosince 2008: Včera i dnes je jasno, mrazivo, jiskřivo. Včera ráno jsme ještě stihli odbruslit velký okruh a to nádherné počasí si vychutnat. Návrat před jedenáctou na Béďov byl ale naprosto šílený. Mezi stadionem a Novou Loukou to vypadalo jak fronta na banány za dob socialismu...